Gyeprácskő alkalmazás technikai információk

Gyeprácskövek szolgálnak a parkoló- vagy tároló helyeken gépkocsival járható zöldfelületek létrehozására, vagy lejtős területeken a felület biztosítására. Minőségi betonból készült rácsszerű alapváz nagyméretű talajkamrákat (kb. 42%-os gyeparány) képez. A leélezett felületek ellenálló képességet és hosszú távú tartósságot garantálnak.


Gyeprács speciális fektetési tudnivalók


Beton gyeprás felhasználási terület:

A kizárólag személygépkocsik általhasznált parkoló- és állóhelyek. Géppel fektethető.


Gyeprácskő fektetés/megmunkálás:

Kizárólag személygépkocsik által használt területeken elegendő alépítmény nélküli, de megfelelően teherbíró felületre való fektetése. Kisebb egyenetlenségeket agyagos vagy humusszal vegyített homokkal kell kiegyenlíteni! Rendszeres, nagyobb terhelés esetén (kis tehergépjárművek) olyan tartóréteget kell megtervezni, mint egy burkolatalapzatnál. A gyeprácskövet a tartórétegre, ill. a homokágyra fektessük le.


Vigyázni kell arra, hogy a tartóréteg anyagában is legyenek humuszos vagy agyagos alkotóelemek, hogy a humusz a talajkamrákból ne mosódjon ki az altalajba! Ezenkívül ez szabályozza a vízháztartást is, és a mélyre nyúló fűgyökerek így táptalajt is találnak.


Szabad tereket száraz humusszal, ill. humusz-homok keverékkel (keverési arány 1:2) kell feltölteni. A kiválasztott fűmagkeveréket a feltöltés előtt kell hozzáadni a humuszhoz, ill. a humusz-homok keverékhez. A felület lesöprése után legjobb, ha felületi permetezővel bevizezzük a talajt, és hagyjuk, hogy megszívja magát. A gyepfugák előforduló süllyedéseit ismételt humuszos lehúzással kell kiegyenlíteni! A mindenkori helynek megfelelően, szárazsággal szemben ellenálló, és rövid idő alatt megnövő fűmagkeveréket javasolt használni (helyileg szokásos sportpálya keverékminőséget).


A kizöldült gyepkőfelület gondozása megfelel a normál gyepfelületének. Az erős napsugárzás által ért területeket azonban gyakrabban kell öntözni, mivel a betonkövek felmelegedése miatt a talajkamrák kiszáradására kerülhet sor.


forrás: www.semmelrock.hu